Nazad

Možda spava (DIS) u dolini zaborava (Ante Jakšić)

Founders with certificates

O projektu

Projekat „Možda spava u dolini zaborava“ je kao ideja nastao još 2020. godine, kada se udruženje IDEJNA MREŽA zvanično osnovalo. Ipak, prilike tada nisu dozvolile da se on pokrene, što je, gledajući iz ove perspektive, možda i opravdano. Da je tada pokrenut, ne bi dostigao svoj puni kapacitet, koji je dostigao ove 2022. godine, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture. Projekat „Možda spava u dolini zaborava“ je međunarodni, međuopštinski i multietnički projekat koji, kroz podsticanje književnog stvaralaštva, prezentaciju folklora, muzičkog stvaralaštva i druge aktivnosti, neguje multikulturalnost i međunacionalnu toleranciju i prava nacionalnih manjina koje koegzistiraju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, a posebno hrvatske nacionalne manjine. Zahvaljujući liku i delu Ante Jakšića, jednog od najznačajnijih pisaca bačkih Hrvata, ostvareno je zajedničko kulturno i književno delovanje različitih naroda, negovanje jezika, kulturnog nasleđa i podsticanje narodnog stvaralaštva. Takođe, kroz prezentovanje lika i dela Vladislava Petkovića DIS-a, došlo je do susreta i međusobnog prožimanja književnog stvaralaštva ova dva pesnika, a samim tim i upoznavanje sa njihovim stvaralaštvom i pronalaženje međusobnih veza. Pronalaženje, poštovanje i razumevanje sličnosti i razlika, jeste ključno za međusobnu saradnju kroz povezivanje na nivou književnosti i kulture, gde pesnici, neprestano rade na izgradnji mostova koji nas sve spajaju u jedno – čoveka.
Projekat je pokrenut kroz raspisivanje konkursa za najlepšu pesmu na zadatu temu „Možda spava u dolini zaborava“, koji je promovisan na društvenim mrežama i na koji se javio veliki broj autora iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žiri u sastavu Zdravko Odoričić (Zagreb), Nenad Neša Živkov (Bačka Palanka) i prof. dr Sanja Škorić (Futog), izabrali su najbolje koji su ujedno uvršteni u zajedničku zbirku poezije. Na konkurs za najlepšu pesmu, pristiglo je mnogo sjajnih pesama u čijem čitanju je žiri uživao. Pred vama se nalaze najbolji, najinsirativniji i najoriginalniji, čija je iskrenost podstakla žiri da ih izdvoji u nekoliko kategorija – najbolji radovi (prvo, drugo i treće mesto), specijalne pohvale i radovi uvršteni u zajedničku zbirku poezije. Zadatak žirija nije bio nimalo lagan, jer u mnoštvu dobrih radova, treba pronaći nijansu koja jedan rad ističe u odnosu na druge. Radovi su napisani na srpskom i na hrvatskom jeziku, sa mnoštvom emocija čija se snaga nalazi u svakoj reči i stihu, ali i šire od toga, u belini koja deli stihove i čini ih još jačim. Pristigli radovi su još jedan jasan i nedvosmisleni dokaz da je umetničko stvaralaštvo (književnost), oduvek bilo bezvremeni most koji spaja različitosti i ističe sve sličnosti koje imamo, te gradi mostove koji nas vode samo ka jednom cilju – ka čoveku i njegovim vrlinama i stihovima koji otkrivaju najtananije niti duša svojih autora. Završna manifestacija projekta u vidu svečane dodele nagrada, održana je 2. septembra 2022. godine u prostorijama Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ u Bačkoj Palanci, gde je, uz prigodan muzički program i učešće Kluba klasične gitare AKORD, Gorana Jovića, pesnika i kantautora, muzičkog dua ŠTIM SRCA i članova Književnog kluba DIS iz Bačke Palanke, promovisana zajednička zbirka poezije i uručene nagrade i pohvale autorima:

  • I nagrada - Aleksandra Čvorović (Banja Luka) i Mario Šuprna (Čakovec);
  • II nagrada – Marina Matić (Šabac) i Dušan Stojković (Grdelica);
  • III nagrada Nadija Rubeša (Mošćenička Draga, Istra);
  • SPECIJALNE POHVALE:
  • Marina Nikolić (Šabac);
  • Snežana Raković (Banja Luka) i
  • Jovan N. Bundalo (Beograd). Osim nagrađenih i pohvaljenih autora, u zajedničku zbirku poezije, ušlo je još četrnaest autora, čiji stihovi su, prema proceni žirija, bili autentični, jasni i hrabri u svom naumu da osvoje svoje čitaoce.

  • Važnost projekta je prepoznao i podržao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.